stempel-intuitie-def

stempel-intuitie-def

terugpijl-zwart

Intuïtie elke dag bij je

Intuïtie in je leven
Het woord Intuïtie zingt rond in onze wereld. Maar wat is het eigenlijk? Is het een soort heilige graal waar we naar op zoek zijn naast ons drukke leven en onze Sociale Media activiteiten? …
Nee, intuitie is van zichzelf niet iets groots en bijzonders. Maar als je er in jezelf meer contact mee kan maken, kan je het wel als bijzonder ervaren.
Het is dat wat simpel en vanzelf voelt in je. Dat wat je motor doet draaien. Waarbij je je rustig voelt. Waar je hart van open gaat. Waar je energie van krijgt. Dat, wat je ineens voelt, of zou je kunnen zeggen: ‘weet’ van binnen.
Het grappige is dat dat niet iets groots hoeft te zijn, maar wel richting aan je leven kan geven. Als iemand bijv. met een vakantie plan komt. Ga je mee in dat plan van diegene, of niet? Voelt het rustig voor je? Of krijg je buikpijn of een dichtgesnoerde keel?
Wat ‘weet’ je al vanzelf over dat plan en of dat nu bij jou en jouw behoeftes past. Zonder dat je dagenlang gaat wikken en wegen.

Je kunt lijstjes maken met plussen en minnen. Je kunt iedereen die je kent om advies vragen. Je kunt er dagen en nachten over nadenken.
Maar je intuïtie is er heel vanzelf en dichtbij. Je gebruikt het iedere dag. Als je in de trein stapt en een zitplaats kiest. Als je je auto parkeert. De afstand die je neemt in een rij voor de kassa. De plek in het café. Voel je je prettig naast die persoon aan de bar of zoek je zelfs een ander café.
Als je een nieuwe woning zoekt, ga je (heus niet) dan alleen naar de technische kenmerken kijken? Nee, je loopt rond in het huis, je staat hier en daar stil, je snuift de woning op, je kijkt uit ramen, je stelt je voor dat je er ontbijt/slaapt/doucht en hoe je het in gaat richten. Je loopt, kijkt en voelt met je hele lichaam. En als het dan niet lekker of prettig voelt, kunnen de rationele overwegingen nog zo mooi zijn, toch neem je de woning liever niet.

stempel-intuitie-def

intuitie-fontein

balk-tarot-rb

schrijver: Marlene van Duin
marlenevanduin@hotmail.com

 

foto’s: Dinand van der Wal
www.dinandvanderwal.nl

balk-intui-p-ro-smal-lang

Regen valt alleen maar. Het heeft geen overwegingen, geen oordeel

pile-regen-intuitie-DVDW

stempel-intuitie-def

stempel-intuitie-def

donatie-vlag

Je intuïtie is de informatie die in je naar voren komt terwijl je je door je leven beweegt. Vaak is het het eerste wat in je naar voren komt in een situatie. Een gevoel dat naar voren komt, soms heel fysiek. Intuïtie voelt als vanzelf, je kan ook zeggen ‘eigen’. Wat vanzelf wel of niet bij je hoort, wat klopt (JA!) of niet klopt (NEE!). Wat je voedt, je rustig maakt, je enthousiast maakt, je energie geeft, of waar je juist bij uit de buurt moet blijven, omdat het je leeg trekt of zelfs als gevaar voelt…. Het is een bron van weten dat naast het rationele weten bestaat. … Het is fijn als je uit beiden het beste naar voren kunt halen in je leven.
Meer in verbinding zijn met je intuïtie kan zelfs het begin van een grote ommezwaai in je leven betekenen/worden. Een nieuwe baan, een verhuizing, een nieuwe plek vinden die beter bij je past.
 
Communiceren met jezelf.
De vraag is: hoe maak je die verbinding? Hoe maak je meer contact met je intuïtie?
Meer contact krijgen met je intuïtie, je innerlijke weten, begint met naar en in jezelf te luisteren. Met jezelf praten, communiceren. Jezelf vragen stellen en de antwoorden horen die dan vanzelf naar voren komen. Jezelf voelen en ervaren. Voelen en ervaren van zowel de emoties en gevoelens die in je bewegen, als wat je innerlijk en je hele lichaam je ‘vertellen’. Daarin is allemaal informatie voor je.
Maar, denk je misschien: “ik moet van alles, ik moet zo veel, voor anderen, van anderen, van mezelf. Die projecten moeten af. Die persoon moet ik nog helpen. Mijn huis moet aan kant.” Je hebt geen tijd om jezelf te voelen, je gooit er een paracetamol in en je rent weer door.
OK, dat begrijp ik. Dat is een beetje de tendens van ons leven tegenwoordig. Altijd meer, hoger, verder. Duizend ballen in de lucht houden. Maar ja, ga je dan wachten tot de burn-out zich aandient? Je alleen nog maar in je bed of op de bank kunt liggen? Of wacht je tot je je baan kwijt raakt? Of tot je partner zegt dat hij of zij geen zin meer in je heeft?

achtergr-dbl-tafel

achtergr-dbl-tafel

OEFENING
Spelen en lekker fouten maken

 
Ik wil een pleidooi houden voor meer spelen en speelsheid. Een beetje voor de gein een zandkasteel bouwen, een balletje overgooien, met houtjes en touwtjes klooien, gekke kleren aantrekken, een snor opdoen, tikkertje met je kids… het maakt niet uit. Als het maar plezier geeft, je volle aandacht heeft en vooral geen ogenschijnlijk NUT heeft.
Waar werd jij als kind blij van? Waar kon je je helemaal in verliezen, had je geen idee van tijd meer? Wat deed je, waar was je, met wie of wat? Hoe voelde dat? Hoe voelde je lichaam? Ga eens op onderzoek uit of dat je misschien nog steeds die volle overgave en plezier geeft. Try!!

paarse-bol

Nieuwe dingen doen
 
Vaak wil je al van te voren weten hoe iets uit zal pakken. Of het wel ‘juist’ is, of het wel goed zal uitpakken. Dan ga je in je hoofd alles al controleren en voorbereiden.
 
Ik daag je uit om meer te ‘experimenteren’ en te ervaren hoe iets voor je is. De moed te vatten om iets nieuws te ontdekken, nieuwe ervaringen op te doen. Misschien iets doen dat he-le-maal ‘fout’ lijkt. So what? Kijk maar wat er gebeurt, hoe dat uitpakt. Misschien lig je dubbel van het lachen?

Dan blijkt namelijk, gek genoeg, dat je ineens wel tijd hebt om met jezelf te praten. Om naar jezelf te luisteren. Dan moet je namelijk wel.
 
Het kan ook anders. Stel dat je nu al meer contact maakt met wat je voelt. Nu al gaat luisteren en voelen wat je lijf je laat weten. Dan weet je eerder hoe het met je gaat. Wat je behoeftes zijn. Wat je nodig hebt om gezond en prettig te leven. Misschien voel je dat je misschien nu even gas moet terugnemen. Of gewoon eindeloos wilt genieten van iets dat je fijn vind. Of even spelen met je kind. Met een balletje spelen. Een gekke tekening maken. Een kastje ophangen. Een verhaal schrijven. Een wandeling maken in het bos of langs het strand. Lekker niets doen. Of …. (vul maar in.)
Om dan opgeladen en vanzelf weer tot daden te komen. Niet op te branden, maar te LEVEN.

pile-vogels-DVDW

achtergr-dbl-tafel-DSC02964

achtergr-dbl-tafel-DSC02964

achtergr-dbl-tafel-DSC02964

achtergr-dbl-tafel-DSC02964

achtergr-dbl-tafel-DSC02964

Oefening
om bij je innerlijke weten, je intuitie, te komen.

Jezelf vragen stellen en kleine stapjes maken:
Zoek een rustige plek waar je alleen kunt zijn. Je kunt zitten of liggen, dat maakt niet uit. Sluit je ogen. Kijk als het ware naar binnen, in je lijf.
* Voel je buik. Hoe voelt het in je buik? Fysiek, emotie, sfeer… Vraag je buik wat het nodig heeft nu. “Wat heb je nodig, buik?”
Luister en voel wat je buik je laat weten.
* Voel je hart. Is het blij? Is er een steekje of knijpje in? Voelt het ruim in je borstkas of drukt er iets op? Zomaar voelen wat je daar ervaart.
Jouw hart. Met misschien gemengde gevoelens. Misschien heel open voor alles en iedereen. Misschien deels afgesloten. Misschien voel je een verlangen. Vraag aan je hart: “Waar wordt je blij van?” of “Wat heb je nodig?”
Je kunt je ook voorstellen dat je zelf in je hart zit, of dat je er woont. Jouw kamertje van ‘houden van’ of ‘genegenheid’. Hoe voelt het in je kamertje? Zijn er kleuren? Heldere kleuren en/of stoffige kleuren? En dan pak je een klein bezempje of stofdoek en maak je je kamertje schoon. Hup, ramen open en alle stoffigheid er uit!
Dan vraag je jezelf: ‘hè, wat is een fijne kleur om mijn kamer mee in te kleuren, te schilderen?” En dan kleur je je kamer in met die kleur(en). Soort voorjaarsschoonmaak.
Voel hoe het daarna voelt. Is er iets veranderd? In je gevoel, je lichaam?

rubr-intuitie-foto-1595_2-f

paarse-bol

Vallend water
 
Het is zondagmiddag en ik zit met een verlaat ontbijtje aan mijn keukentafel de krant te lezen. Geruis van vallend water dringt mijn huis binnen. Regen.
Al een paar uur lang vallen de grote druppels naar beneden en wassen de wereld. Vuil stroomt weg en de riolen stromen vol.
Ik voel hoe mijn lichaam reageert op het geluid en zet een raampje open om het geluid beter te horen. En via het raam zie ik de stroom dalen. Pijpenstelen.

Regen doet niet anders dan vallen. Het heeft geen overwegingen, geen oordeel, geen gedoe. Heerlijk dus om op die flow van de regen mee te gaan, om op mee te stromen, in de energie van het vallende water. Alles van je af laten glijden en uit je te laten stromen. Alles wat niet (meer) klopt voor je of wat niet prettig voelt laat je los, terwijl je kijkt en voelt en luistert naar de regen.

Heb je een hoofd vol puzzels en gedachten? Heb je ergens pijn of ongemak in je lijf? Zoem in op de regen. Ga in die flow. Het ruisen, het vallen, het vloeiende, het voedende, …. alles wat jij er in voelt en ervaart.
Ga in de flow van de regen en laat de puzzels uit je hoofd los. Match op het vallende water en laat de spanning uit je lijf los …
Ik nodig je uit dit 5-10 minuten te doen.
Voel daarna of er iets veranderd is in je. Laat je verrassen.
 

Zomaar wat voorbeelden over wat je lichaam je kan vertellen, informatie die je lijf je geeft:
Stel, je hebt hoofdpijn na een bespreking op je werk. Je voelt de spanning in je hoofd en voelt waar de pijn zit. Bovenop en bij je ogen. Voel dan waarvan het daar zo van onder spanning staat. Heeft je werkgever je misschien onder druk gezet om iets te doen wat je niet wilt. Alsof hij in je hoofd zit te duwen.
Of: De buikpijn die je voelt na het aanhoren van het verhaal van een vriend of vriendin:
Misschien zit zijn/haar drama nu in je buik. Heb je te lang geluisterd en zelf niets kunnen vertellen? Is je behoefte aan open aandacht niet vervuld?
Of: Je gespannen rug en schouders: Draag je teveel op je nek, voelt de last te zwaar. Loop je op je tenen om jezelf te bewijzen.
Of: Een dichtgeknepen keel: Kan en mag je zeggen wat je op je tong of je hart hebt liggen. Zijn er restricties door iets of iemand? Vind een manier om je uit te spreken. Door het op te schrijven of het aan iemand anders te vertellen. Voel wat jij nodig hebt om vrij te zijn in je communicatie.
 
Maak er een fijne dag van. Misschien met laarzen lekker door de plassen stampen? Of met een dekentje op de bank?
 
Marlene van Duin
Coach en Leraar Intuïtieve en Persoonlijke Ontwikkeling
 
Heb je vragen? Wil je persoonlijke begeleiding of in een groep een cursus Intuïtieve Ontwikkeling volgen? Of mee doen met een open les? Welkom!
 
Neem contact met me op via e-mail: marlenevanduin@hotmail.com

tennis-regen-sneeuw

balk-tarot-rb

schrijver: Marlene van Duin
marlenevanduin@hotmail.com

 

foto’s: Dinand van der Wal
www.dinandvanderwal.nl