stempel kunsttrans

stempel kunsttrans

terugpijl-zwart

‘Ik schilder en ik geniet’

Wil Wijers schildert

Schilderijen: Wil Wijers
fotografie: Elly Roose en JIPfilm
film:
JIPfilm

Wil Wijers(1934) begon in 1979 aan een schilderscursus. Vanaf dat jaar schilderde ze eerst vier jaar lang elke week een hele avond in Ede, omdat er in haar woonplaats Arnhem geen plek was in de cursussen. Wat begon als een kleine hobby groeide uit tot iets wat één van de belangrijkste bezigheden in haar leven werd. Ze begon bij Wim Mulder in Ede, die haar de eerste beginselen van het schilderen bijbracht. Wim Mulder was een kunstenaar van de oude school. Hij eiste volledige inzet en was ouderwets gedegen. Je moest dingen goed doen: netjes opzetten, precies opzetten en tot in de puntjes uitwerken. Nooit half werk, altijd doorwerken, doorwerken, doorwerken.

Van zo iemand leer je de discipline en de kunde om het schildersvak goed onder de knie te krijgen. Wil kreeg veel kennis over materialen, ze kreeg gevoel voor kleur, voor kleuren mengen, voor het opzetten en uitwerken en voor het kijken naar perspectieven. Wim Mulder was zelf ook goed geschoold op de kunstacademie en had bij de beroemd geworden Dick Ket in de klas gezeten. Wim Mulder was erg goed in tekenen en in olieverf. Deze laatste liefde heeft Wil overgenomen, hoewel zij ook een periode aquarellen heeft geschilderd. Dat deed ze vijf jaar lang bij cursussen aquarelleren van Itte Zwagema en twee zomers in Nottingham en Cornwall in Engeland. Daarna is ze weer teruggekomen bij het olieverf schilderen, omdat ze deze kleuren verreweg het mooist vond.

Toen de goede docent Wim Mulder was overleden, ging de groep zelf door en op een gegeven moment kwam een nieuwe docent Betty Hubbeling, die tot op de dag van vandaag hun docent is gebleven. Meer en meer leerde Wil om op een eigen zoektocht te gaan om iets te creëren. Wil gaat door het leven door goed te kijken naar alles en iedereen om zich heen. Als zij iets vindt wat haar interesseert of inspireert, dan maakt zij foto’s en de basis van een nieuw schilderij is geboren.

Haar ontwikkeling liep door en vanaf 1994 toen ze gepensioneerd was, kreeg ze nog meer tijd om te schilderen. In Frankrijk kwam ze in de Provence een man tegen die in Doesburg schilderde bij Elli Slegten. Al gauw begon Wil ook daar een ochtend per week te schilderen. Elli en haar man Marten Hendriks zijn allebei kunstenaars evenals hun dochter Rosemin en hun zoon Lieven.

Van Elli leerde Wil in dezelfde lijn door over techniek van het schilderen en door het twee dagdelen per week te doen, zie je natuurlijk nog meer vooruitgang.

In het atelier van Elli wordt niet alleen geschilderd, maar ook de wereld problematiek komt langs. In haar atelier heb je het gevoel, dat je schilders bij elkaar ziet die -zoals we van vroeger kennen- als kunstenaars de wereld, de politiek en de kunst beschouwen. Ondertussen werken ze hard door aan hun schilderwerken. Eens per jaar gaat Wil met deze groep schilders en docent Elli Slegten naar Frankrijk. Ze strijken neer in de Franse natuur om daar ter plekke de natuur, de huizen, instrumenten of tractoren op de boerderijen te schilderen. 14 zomers reisden ze naar de de Agonge, maar Wil schilderde sowieso elke vakantie, dus ook de Bourgogne, de Provence en de Dordogne staan op haar schildersdoeken.

Nu Wil Wijers 38 jaar lang schildert, heeft ze de kneepjes van het vak goed te pakken. Daarnaast heeft haar grote interesse in de wereld en haar kennis van politiek en maatschappij vele verschillende onderwerpen op het doek gebracht. De expositie die in 2016 te zien was in ‘De Paperclip’ in Velp is dan ook een groots gevarieerde expositie. Op een grote verscheidenheid aan locaties zijn schilderijen ontstaan. En dan heeft zij alleen nog maar de schilderijen van de laatste twee jaar opgehangen. Zij heeft zoveel schilderijen gemaakt dat haar huis uitpuilt. In de film een inkijkje op deze expositie. Hieronder nog meer voorbeelden van haar werk.

In het atelier van Elli Slegten in Doesburg

1995

1999

2002

2010

De ontwikkeling in haar werk

stempel-kunst-def

stempel-kunst-def

2015

2015

2016

2016

Elke zomer vertrekt de groep naar Frankrijk om een week in de Franse natuur te schilderen.

stempel-kunst-def

stempel-kunst-def

zwarte-pijl-omhoog