“Als sociaal makelaar durf ik vragen te stellen die ik in mijn privéleven niet snel aan iemand zou stellen. Dan zou ik denken dat het me niet aangaat. Om een fijn en positief leefklimaat te creëren in de buurt, vind ik dat ik niet voor gevoeligheden kan weglopen. Deze rol vraagt om durf, moed en relativeringsvermogen. Het is belangrijk om mediationvaardigheden te hebben en ook om zelf tegen kritiek te kunnen.”
Sociaal makelen is in Utrecht ontstaan rond 2012/2013, tijdens de kanteling van het oude welzijn naar het nieuwe. Met het sociaal makelen versterkt zij samen met andere sociaal makelaars in Utrecht het saamhorigheidsgevoel en vijzelt daarmee de leefbaarheid in de wijken op. Nadoua ziet dat veel mensen in deze wijken zich verloren voelen, dat sociaal isolement op de loer ligt. “Sommige groepen bewoners maken snel of misschien wel té snel gebruik van hulpverlening of zijn er afhankelijk van geworden. Door juist het eigen netwerk van deze mensen te vergroten, versterk je zelfstandigheid en het prettiger voelen in de eigen buurt.” Nadoua werkt voor de sociaal makelorganisatie Welzaam vanuit buurthuizen, speeltuinen en andere plekken waar buurtbewoners elkaar ontmoeten in Vleuten – De Meern. Deze kleine gemeenten zijn door de komst van Vinexwijken aan Utrecht vastgegroeid.
Presenteerblaadje
“Het was erg zoeken in de beginperiode van het sociaal makelen. In het oude welzijn werd bijvoorbeeld voor het aanbod in buurthuizen door professionals zelf activiteiten, cursussen of bijeenkomsten bedacht en voerden zij alles zelf uit. Aangezien activiteiten op een presenteerblaadje werden aangeboden was
* Enthousiasme
* Investeer in mensen door real life contacten te leggen
* Geef complimenten
* Vraag dóórrrrr
* Toon oprechte interesse
* Zet humor in
* Inventariseer en graaf door
* Durf fouten te maken en durf jezelf onder de loep te nemen
* Wees transparant
* Probeer uit en laat los
* Breid continu je netwerk uit
* Deel informatie die je ophaalt, uiteraard met bewoners, maar ook met collega’s
* Benoem alles, praat hardop, want dan komen wensen uit. Dat doe je bijvoorbeeld ook als je op zoek bent naar een baan.
* Gebruik Facebook als je bewoners wil benaderen
* Gebruik Twitter als je sleutelfiguren in de wijk wil benaderen
Saskia Koster
Utrecht