stempel kunsttrans

stempel kunsttrans

terugpijl-zwart

‘Op zoek naar drama’

Hennesien van Walderveen schildert

Schilderijen: Hennesien van Walderveen
fotografie: Hennesien en JIPfilm
film: Liesbeth Schouten en
JIPfilm

Hennesien begon te schilderen naast haar werk als grimeur. In het begin wilde ze helemaal geen portretten schilderen, omdat ze als grimeur al de hele dag bezig was met mensen en hun gezichten. Toch ontwikkelde ze door de jaren heen een voorliefde voor portretten. Ze heeft nooit als doel om mensen te laten lijken, want ze creëert iets nieuws uit wat ze ziet en wat ze meemaakt. Ze geeft de persoonlijkheden van mensen op een eigenzinnige en mooie manier weer op het doek.
De fanclub van Mike Tyson reageerde enthousiast op zijn portret. Dat vond de kunstenaar in Hennesien heel leuk, maar bescheiden als ze altijd is, beschrijft ze dat voorval rustig en ingetogen.

Ze beschrijft haar schildersproces zelf: ”Ik zie op de filmset een vreemde realiteit. Acteurs die op vreemde plekken staan en in vreemde houdingen. Bij het schilderen ga ik door op die vervreemding. Ik probeer iets weer te geven voorbij de realiteit, daar zoek ik naar als ik de filmbeelden bekijk die ik heb gefotografeerd, de figuren op mijn schilderijen lijken echt, maar hoe meer je er naar kijkt hoe theatraler en dramatischer ze worden. Op de set of in het theater schept de regisseur een eigen wereld en een eigen werkelijkheid.
 
Ik maak hier weer míjn wereld van. Zo ontstaat er een dubbele ”uittreding” van de realiteit. Alsof je een gordijn kan weg halen om nog meer te zien, om je blik daar te richten waar het mijn beelden zijn geworden.
 
Drama – of het nu in de mensen zit of in de gebouwen- dat is wat ik zoek,” aldus Hennesien.

 
In de film laten we een inkijkje in haar werkproces zien in het atelier in Frankrijk en vervolgens een expositie waarbij de mensen haar schilderijen ontvangen met geïnspireerde blikken.

In haar ateliers in Nederland en Frankrijk

Film: Hoe schildert Hennesien? Hoe kijkt het publiek?

Details van haar werken

stempel-kunst-def

stempel-kunst-def

Inspiratie in Saulmory Frankrijk

stempel-kunst-def

stempel-kunst-def

zwarte-pijl-omhoog